M4 Abony - Törökszentmiklós közötti szakasz megvalósítása új Tisza-híd megépítésével

Alap adatok:

Megbízó: NIF Zrt.
Kivitelező: Duna Aszfalt Kft., Colas Zrt.
Kivitelezés összege: 125 355 000 000 Ft
Kivitelezés kezdete/vége: 2019.05.17. / 2021.12.31

Projekt rövid leírása:

Az M4 gyorsforgalmi út Abony – Törökszentmiklós köti szakasza két építési szakaszban, összesen 27,1 km hosszban, 2×2 sávos kiépítéssel, középső elválasztó sávval, és 110 km/h tervezési sebesség figyelembevételével kerül megvalósításra.

 

Az útszakasz eleje csatlakozik az M4 gyorsforgalmi út előző szakaszához, vége pedig 4. sz. és 46. sz. főutakhoz (későbbiekben az M4 gyorsforgalmi út jelenleg tervezés alatt álló következő szakaszához), ezáltal az M4 gyorsforgalmi út forgalmát Szolnok északi megkerülésével vezeti tovább.

 

A szakaszon négy különszintű csomópont létesül. Az első csomópont a 4 sz. főút és az M4 gyorsforgalmi út csomópontja, mely a későbbiekben az M8 autópálya bekötésére is alkalmassá tehető. A második a 32. sz. főút csomópontja, melyhez kapcsolódóan a gyorsforgalmi út mindkét oldalán komplex pihenőhely is kiépítésre kerül. A harmadik csomópont a 3225 j. út csomópontja, a negyedik pedig a szakasz végén az M4 gyorsforgalmi út csatlakozása a 4. sz. és 46. sz. főutakhoz.

 

A fent említett komplex pihenőhely mellett egyszerű pihenőhely is létesül a Berek-ér közelében.

Összesen 26 új híd műtárgy épül, melyek közül méretével kiemelkedik a Tisza folyó feletti – betolásos technológiával készülő – szekrény keresztmetszetű acél híd, 756 m hosszával és 120 m-es legnagyobb támaszközével; illetve a Zagyva folyó feletti szekrény keresztmetszetű acél híd, 168 m hosszával és 84 m-es legnagyobb támaszközével. Két jelentősebb öszvér szerkezetű híd is létesül: a Millér-ér felett négy támaszközzel, 129,5 m teljes hosszban, a Tisza jobb parti ártér felett pedig kilenc támaszközzel. 417,7 m teljes hosszban.

 

A nyomvonal Zagyva és Tisza folyók környezetében jelentős hosszban Natura2000 területet érint, így a projekt végrehajtása során a környezetvédelmi szempontok kiemelt jelentőséggel bírnak, melynek keretében négy denevértorony is épül.

Az Eurout Kft. főbb feladatai:

Az Eurout Kft. a Mérnök Konzorcium többi tagjával együttműködve ellátja a kivitelezési munkákhoz kapcsolódó teljes körű mérnöki feladatokat, beleértve a mérnöki projektvezetői teendőket és a minden szakágra (útépítés, hídépítés, vízépítés, közmű kiváltások, környezetvédelem) kiterjedő műszaki ellenőrzést.