Győr-Gönyű Országos Közforgalmú Kikötő infrastrukturális továbbfejlesztése

Alap adatok:

Megbízó: Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság

Kivitelező: A-Híd Zrt., Swietelsky Vasúttechnika Kft., Mészáros és Mészáros Kft.

Kivitelezés összege: 8 000 000 000 Ft

Kivitelezés kezdete/vége: 2015.09.14. / 2017.02.01.

 

Projekt rövid leírása:

meglévő kikötő alatti, kővel burkolt, illetve burkolatlan rézsűs partszakaszon 600 métert meghaladó hosszúságú függőleges partfal kialakításával, valamint a teljes terület 260 000 m3-es feltöltésével (a 3. sz. hajóállás folytatásaként) öt db új hajóállás készült, kihorgonyzott függőleges acél szádfalból, új darupálya, valamint a part közvetlen közelében haladó vasúti pályák megépítésével. A feltöltés keleti és déli oldalának lehatárolásaként vasbeton szögtámfalak épültek.

 

Az építés feltételeinek megteremtéséhez, illetve annak érdekében, hogy a kikötőben a hajózási feltételek a rendeltetésszerű használathoz biztosítva legyenek mederkotrási munkák is elvégzésre kerültek 140 000 m3-t meghaladó mennyiségben.

 

A kikötő telepítési stratégiának megfelelően a meglévő úthálózat egy részét át kellett alakítani és új utakat kellett építeni.

 

A projekt keretében megvalósult Zöldterminál a kikötőt igénybe vevő kereskedelmi hajók számára teremt lehetőséget arra, hogy a hajókon keletkező folyékony és szilárd hulladékoktól a jogszabályi előírásoknak megfelelően, a környezetet kímélően megszabadulhassanak.

A Zöldterminál fontos része a 13,50 m hosszú, 5,68 m széles, kb. 25 tonnás acélszerkezetű Úszómű, mely az új partfalban kialakított fészekben úgy került elhelyezésre, hogy a partfal vonalát nem szakítja meg, így a hajózási forgalmat nem zavarja.

 

A trimodalitás megvalósításához a meglévő vasúti pálya továbbépült a partfal mellett, valamint új leágazások készültek.

 

A beruházás keretében megvalósult Szervizállás épület a kikötő felügyeletét látja el az építési programban meghatározott funkciókkal. A kb. 600 m2 hasznos alapterületű épület a kikötőn belül, a Zöldterminál területén helyezkedik el 1800 m2-es parkosított területtel övezve. Az épület két fő funkcionális részből áll. A Mosoni-Dunára merőleges technológiai blokkból és a Mosoni-Dunával párhuzamos irodablokkból.

 

A felsorolt létesítmények mellett a kiszolgáló közművek (gázbekötés, iparivíz-ellátás, ivóvízellátás, szennyvízelvezetés, csapadékvíz elvezetés, térvilágítás, vasútvilágítás, villamos energia ellátás, hírközlés, antenna-torony) is megépültek.

 

Eurout Kft. főbb feladatai:

A projekt mérnöki és teljes körű műszaki ellenőri feladatainak ellátása.