Hírek: Pályázatok Már 900 milliárdnyi EU-pénzt elosztott a kormány2016.04.12 10:02

Februárhoz hasonlóan márciusban is 26 új uniós pályázati felhívás került meghirdetésre, közel 443 milliárdos keretösszeggel, illetve összesen 306 új nyertes jelent meg a hivatalos pályázati oldalon, akik összesen 411 milliárd forintnyi támogatást nyertek el - derül ki a Portfolio havi pályázati összesítőjéből. Ez azt jelenti, hogy már közel 886 milliárdnyi megítélt támogatásról beszélhetünk, ami csaknem a duplája a múlt havi 474 milliárd forintos összegnek. A meghirdetett pályázatok összege összesen 4615 milliárd forint, azaz a teljes hét éves ciklusra tervezett összeg közel 60 százalékát már meghirdették. A kifizetések még csak 17 milliárd forint környékén járnak, ami csak a 1,92%-át teszi ki a megítélt 886 milliárd forintnak.

A Portfolio operatív programonként összegezte azokat a pályázati felhívásokat, amelyek márciusban jelentek meg a hivatalos pályázati oldalon (januári és februári összesítésünket itt érheti el).

Márciusi összesítőnk szerint ismét 26 pályázati felhívás jelent meg, amelyek keretösszege összesen 442,9 milliárd forint, ami több mint 100 milliárddal több, mint a februárban meghirdetetteké.

Az idén eddig összesen meghirdetett pályázatok megoszlása Operatív Programonként
 

  • GINOP-ban 5 db,
  • VEKOP-ban 18 db,
  • VP-ben 19 db,
  • KEHOP-ban 3 db,
  • TOP-ban 19 db,
  • EFOP-ban 9 db,
  • KÖFOP-ban 5 db és
  • IKOP-ban 1 db,
  • ÖSSZESEN: 79 db felhívás jelent meg
A fentiek mellett a már korábban meghirdetett új uniós költségvetési időszak nyerteseit is megvizsgáltuk: 306 darab új nyertes projektet találunk a hivatalos pályázati oldalon márciusban, amely 411,28 milliárd forintnyi új elnyert támogatást jelent. Ezzel az összes megítélt támogatás 886 milliárd forintra nőtt csaknem duplázódott 1 hónap alatt, de ebből alig éreznek valamit a nyertesek. A Portfolio információi szerint csak 17 milliárd forint az eddig kifizetett összeg, mely 1,92%-át teszi ki az eddig megítélt 886 milliárd forintnak.


A nagyon alacsony kifizetés kizárólag magyar költségvetési forrásból történhet eddig, aminek az az oka, hogy minapi sajtóinformációi szerint az elektronikus pályázati informatikai rendszerre egyelőre csak a magyar EUTAF felőli akkreditációval rendelkezik és a brüsszeli akkreditáció hiányzik. Emiatt valószínűleg nem tudunk számlát benyújtani és így Brüsszeltől nem kapjuk meg a forrást sem.
 
Összesítésünk szerint az eddig meghirdetett pályázatok keretösszege 4614,89 milliárd forint. Ez az összeg a teljes hét éves ciklusra járó keretösszeg 59,55 %-át teszi ki.
 
(Forrás: portfolio.hu )